Tung kritik på många punkter riktas mot Wargentinskolan av Skolinspektionen. Foto: SVT

Flera brister på skolan

Publicerad

Skolan klarar inte av att ge alla elever trygghet och studiero. Nu ska ledningen skyndsamt åtgärda flera brister som Skolinspektionen funnit.

Skolinspektionen har alltså gjort en egen utredning av vad som föregår på Wargentinskolan i Östersund. Via intervjuer med elever, lärare, personal och ledning har de sedan skrivit en rapport.

I den konstaterar de att det innebär social status att vara med i en gymnasieförening på Wargentinskolan. I deras intervjuer framkommer det att många av dessa elever anser att de är ”bättre än andra elever.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Det framkommer vidare att föreningarna anser att det inte går att ha för många medlemmar för då ”försvinner hela grejen med föreningarna”. Därför vill de rekrytera likasinnade och inte elever som exempelvis går ett yrkesprogram.

Elever blir bortvalda

Samtidigt finns det då elever som inte får vara med, som blir bortvalda. Det finns även elever som känner sig otrygga på grund av föreningarna, något som blir tydligt i klassrummen. Skolinspektionen konstaterar att gymnasieföreningarnas verksamhet spiller över i undervisningen där det bildas grupperingar och där sammanhållningen splittras utifrån vilka som är med i en förening och vilka som inte är det.

Brister i arbete mot kränkningar

Skolinspektionen ser även mycket allvarligt på uppgifter från elevhälsa och lärare om att det finns elever som avslutat sin utbildning vid skolan på grund av verksamheten i föreningarna.

Sammantaget brister skolan i arbetet mot kränkande behandling och i att utforma en utbildning som tillförsäkrar alla elever en skolmiljö som präglas av trygghet.

Detta ska skolan göra nu:

Skolledningen och huvudmannen ska nu skyndsamt vidta åtgärder för att rätta till de brister som Skolinspektionen funnit.

* De ska se till så att lärare utgår från pedagogiska ställningstaganden utifrån läroplanen och inte utifrån elevernas eventuella medlemsskap i föreningar. Skolledning och huvudman måste ge lärarna stöd och förutsättningar i det arbetet.

* De ska genomföra en kartläggning av de riskområden som finns på skolan och besluta om de åtgärder som som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling som är kopplad till gymnasieföreningarnas verksamhet.

* De ska se att utreda alla misstänkta fall av kränkande behandling.

* De ska se till så att det blir en tydlig arbetsgång för hur personal och rektor anmäler eventuell kränkning.

I maj ska en delredovisning inkomma till Skolinspektionen. I september ska slutredovisning vara klar.

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet