Foto: Claudio Bresciani/TT

Folkhälsomyndighetens uppmaning: Tänk efter före fjällresa

Uppdaterad
Publicerad

– Det finns anledning att fundera särskilt på smittspridningar när det gäller resor, nu under den kommande storhelgen. Det är främst fjällresor det handlar om. Man bör fundera på om man verkligen ska åka till turistområden i fjällen, säger Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Sofia Leje som är närvårdschef i Åre gick i torsdags ut och sa att utifrån läget med coronaviruset behövde skidanläggningar stängas.

– Jag har en väldigt stark oro, och tycker det är viktigt att vi lär oss av erfarenheter från övriga Europa och framför allt de skidorter som har varit väldigt hårt drabbade.

Coronaviruset i Jämtlands län

Uppmaningen: Tänk efter om du måste resa

Men Folkhälsomyndigheten valde under fredagen att uppmana till eftertanke.

– Att vara i naturen är inte problematiskt. Däremot finns risker i trånga miljöer, skidliftar, after ski-evenemang, köer i affärer med mera, säger Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Han varnar också för att den som insjuknar kan få svårt att få vård och även svårt att ta sig hem.

Inte acceptabelt om medborgare utsätts för risker

Men att skidanläggningarna i Sverige kommer att ha öppet över påsk är inte säkert.

– Det är inte acceptabelt att driva verksamhet som utsätter medborgarna för risk, säger Johan Carlson..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet