Per-Olof Nutti (Samelandspartiet) och Anders Kråik (Samernas) kan inte lova att det blir ett sametingsparlament byggt i Östersund. Frågan om en folkomröstning har väckts i Sametinget. Foto: SVT

Folkomröstning kan stoppa Sametingsparlamentet i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

I februari beslutade Sametinget att ett parlamentshus ska byggas i Östersund. Men många frågor återstår, och krav på en folkomröstning kan ändra beslutet.

Efter många års diskuterande beslutade Sametingets plenum i februari att ett Sametingsparlament ska byggas i Östersund. Men än är det långt kvar innan spaden kan sättas i jorden.

Var parlamentet ska ligga är inte beslutat. Östersunds kommun har föreslagit två platser: antingen nedanför Jamtli vid ångbåtdsbryggan, eller bredvid hotellet på Frösö Park.

– Nu måste Sametinget besluta vilken av platserna som passar bäst, säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersunds kommun.

Texten fortsätter nedanför bilden

Så här ser det vinnande förslaget på Sametingsparlamentet ut Foto: Illustration Murmans arkitekter

Inga pengar i budgeten

Ett annat bekymmer är att det saknas pengar. 2004 lovade dåvarande statsminister Göran Persson (S), 200 miljoner kronor till en parlamentsbyggnad för Sametinget. Men då var det tänkt att det skulle ligga i Kiruna och så beslutades också. Men stadsflytten har satt käppar i hjulet för det.

Idag finns inga pengar i statsbudgeten för parlamentet.

– Det har varit kontakt med Amanda Lind (MP) som är ansvarig minister och hon är positiv till det, säger Anders Wennerberg.

Krav på folkomröstning

Ett nytt orosmoln har dykt upp på himlen. En motion om krav på folkomröstning bland samerna kring frågan om var parlamentshuset ska ligga har lämnats in till Sametinget. Den ska behandlas vid mötet i november. I klippet ovan hör du vad två sametingspolitiker tänker om motionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.