Genrebild. Eleverna blir trötta och mår dåligt av stekheta klassrum på Svenstaviks skola – och nu kräver kommunen att fastighetsägaren gör något åt saken. Foto: JESSICA GOW / TT

För varma klassrum i Svenstavik – risk för elevers hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Svenstaviks skola har så varma klassrum att de mår dåligt.

Der rör sig om temperaturer på upp till 30 plusgrader, visar mätningar.

Nu ställs krav på fastighetsägaren att vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen.

Det är kommunerna Berg och Härjedalens gemensamma miljö- och byggnämnd som nu förelägger fastighetsägaren att senast sista januari ha lämnat in en åtgärdsplan och en tidsplan för åtgärderna.

Mår dåligt av värmen

Det var efter så kallade hälsoskyddsinspektioner år 2021 och 2022 som det framkom att fyra av skolans klassrum blir så varma vid soligt väder att eleverna blir trötta och mår dåligt. Värmen beror på att klassrummen ligger i direkt solläge utan solskydd. Största problemen med värmen uppstår under höst och vår.

Efter inspektionerna uppmanades hyresvärden, som också är fastighetsägare, att vidta åtgärder. Fastighetsägaren svarade dock att några åtgärder inte var aktuella.

Trettio plusgrader i klassrum

År 2023 gjorde Bergs kommun mätningar i de fyra klassrummen. I tre av dem var temperaturen över 24 plusgrader under den aktuella mätveckan på våren och över 26 plusgrader under den aktuella mätveckan på sommaren. Som mest uppmättes inomhustemperaturer på 30 plusgrader.

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperaturer inomhus bör varaktig inomhustemperatur inte överstiga 24 grader under höst, vinter och vår och 26 grader på sommaren.

”Risk för elevernas hälsa”

Miljö- och byggnämnden slår fast att skolundervisningen inte kan bedrivas i klassrummen utan ”risk för olägenhet för elevernas hälsa” på grund av de höga temperaturerna.

Då fastighetsägaren trots flera påpekanden inte vidtagit några åtgärder – beslutar miljö- och byggnämnden om ett föreläggande gentemot fastighetsägaren.

Samma fastighetsägare får även ett annat föreläggande från miljö- och byggnämnden. Det handlar om bristande ventilation på fem förskolor och tre skolor. Där ska åtgärdsplanen var inlämnad till Bergs kommun i september 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.