Föreningsmöte med utvisade medlemmar i Kabul. Foto: SVT

Föreningen I Do i Östersund hyr ett hus i Kabul för att hjälpa utvisade ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen I Do ville göra något konkret för de ungdomar som de lärt känna i Östersund och som nu utvisats till Afghanistan. De beslöt att hyra ett hus i huvudstaden Kabul för att säkra att ungdomarna har tak över huvudet.

Ulla Landenmark sätter på datorn och får kontakt med killarna, medlemmarna, som bor i huset i Kabul. Föreningens möte kan börja.

Mohammad Hoseinzada kommer direkt till mötet från sin praktik på sågen i Hissmofors.

Ensamkommande i Jämtlands län

– Huset i Kabul betyder väldigt mycket för dem som utvisats. De är främlingar i Afghanistan efter en lång tid som flyktingar i Pakistan eller Iran innan de kom till Sverige, och här har de varit i fem år, säger han.

Här kan ni se utvisade Hamid Hasani berätta om hur det är att bo i Kabul och i föreningens hus.

Vill få in medlemmarna redan i Sverige

– Om vi lyckas få ungdomar att välja att gå med i I Do redan i Sverige, oavsett om de sedan blir kvar eller utvisas, så kan vi vara en hjälp för dem som är i Afghanistan. De kommer behöva ett nätverk och trygghet, säger Ulla Landenmark.

Killana i Kabul är delaktiga när dagordningen avverkas.

– Vi håller på att bygga upp en I Do-förening i Kabul, berättar Anja Eliasson.

I Do har cirka 15 medlemmar. Föreningen står för hyran i Kabul på cirka 3000 kronor i månaden och för förnödenheter och aktiviteter så långt medlemsavgifter och bidrag räcker.

– Vi hoppas fler vill vara med. Killarna behöver verkligen oss, säger Ulla Landenmark.

Se hur ett möte går till i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande i Jämtlands län

Mer i ämnet