Rohullah Zahidi har fått fast jobb som läring. Nu är det uppehållstillståndet inom räckhåll. Foto: SVT

Rohullah Zahidi slipper utvisning – har fått jobb som rörmokare

Uppdaterad
Publicerad

Rohullah Zahidi riskerade länge att utvisas till Afghanistan. Det fasta jobbet i Åre blev räddningen efter fem år i Sverige.

Gymnasielagens krav på fast jobb inom sex månader efter gymnasiet stressar många ensamkommande.

Rohullah Zahidi vill inte tillbaka – hans nödplan var att ta sig till Frankrike som inte visar ut asylsökande till Afghanistan. Nu är Rohullah lättad – han har fått jobb som rörmokare i Åre.

Ensamkommande i Jämtlands län

– Jag har jobbat som lärling i två månader. Det är superspännande, säger han

Hör Rohullahs tankar om jobbet och utvisningshotet i videon ovan.

Vad är gymnasielagen?

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 och innebar att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet till uppehållstillstånd om de inleder studier.

De som får uppehållstillstånd får stanna i Sverige i 13 månader med möjlighet till förlängning om de studerar vidare på gymnasial nivå.

En person som fullföljt sin gymnasieutbildning har sex månader på sig att hitta ett jobb. Om personen gör det går det att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

För att få permanent uppehållstillstånd ställs en rad krav. Anställningen ska vara varaktig och möjliggöra försörjning under en längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande i Jämtlands län

Mer i ämnet