Företagare döms för skattebrott och bokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två företagare i Strömsund dömdes i dag av Östersunds tingsrätt för bokföringsbrott. Skatt motsvarande 1,6 miljoner har inte redovisats och betalats.

En av företagarna, en 39-årig man döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 160 timmar för bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Han var åtalad för grovt bokföringsbrott, men tingsrätten anser inte att brottet är grovt.

Thomas Östensson

Den andre mannen, en 35-årig man, döms till villkorlig dom för bokföringsbrott. Där hade åklagaren åtalat för både grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott, men tingsrätten dömer för bokföringsbrott av normalgraden och ogillar åtalet om grovt skattebrott.

Åklagaren hade också yrkat på att båda företagarna skulle få näringsförbud. När det gäller 39-åringen så anser tingrätten att ett näringsförbud skulle få stora konsekvenser som inte står i proportion till brottet och därför ogillar rätten yrkandet.

35-åringens brott motiverar inte heller näringsförbud.

De båda företagarna företrädde under 2006 och 2007 fyra olika bolag med verksamhet i Strömsund. Verksamheten finns kvar men sköts på annat sätt i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thomas Östensson

Mer i ämnet