Katarina Blomkvist är docent vid Uppsala Universitet och är med i den forskargrupp som gjort rapporten Grönt intraprenörskap. Foto: Fredrik Lundmark SVT

Forskaren: ”Vi hade hoppats att det skulle bubbla mer”

Uppdaterad
Publicerad

En forskarrapport gjord vid Uppsala Universitet visar hur det ser ut med med det gröna intraprenörskapet i landets företag och inom offentlig sektor. Med intraprenörer menas personer som tar initiativ och driver förnyelse inom företag och verksamheter.

Rapporten har som ambition att öka kunskapen om hur nya produkter och tjänster eller organisatoriska lösningar drivs av och tar hänsyn till miljö- och klimatpåverkan.

– Det man kan se är att företag och verksamheter oftast har en strategi för hållbarhet och klimat, men bland de som jobbar där finns få intentioner att ta miljöinitiativ eller starta nya gröna produkter och tjänster. Man kan säga att det bubblar inte så mycket inom verksamheterna som man skulle önska. Det säger Katarina Blomkvist, docent vid Uppsala Universitet, som varit med och gjort rapporten.

Kan förändras snabbt

Historiskt sett har kanske miljöarbete på företag setts som något som enbart kostar pengar, men här visar rapporten på en attitydförändring. Idag finns ingen motsättning mellan miljöarbete och profit, samt att man ser positivt på miljöarbete för framtida konkurrenskraft.

Just nu saknar ofta företag och verksamheter en bild av vilka fotspår man lämnar efter sig, men Katarina Blomkvist tror att det kan hända mycket på kort tid.

– Ja det tror jag. Gör vi om undersökningen om några år så hoppas jag vi ser att nästan alla nya produkter och tjänster hade ett uttalat miljömål.

Här kan du hitta hela rapporten.

Hör mer om rapporten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.