Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Axel Eriksson, doktorand vid Mittuniversitetet, intervjuar olika aktörer i området där evenemanget går för att hämta in kunskap om hur de upplever att evenemangen påverkar naturen. Foto: SVT

Forskningsstudie ska ge mer hållbara fjällevenemang

Uppdaterad
Publicerad

I helgen drog fjällmaratonveckan igång i Vålådalsområdet i södra Årefjällen med närmare 3000 delatagare totalt. Idrottsevenemang i fjällen ökar och nu gör man en stor studie på hur man kan göra de mer hållbara.

Axel Eriksson är doktorand vid Mittuniversitet och gör nu en forskningsstudie i samarbete med Etour och Mistra Sport and Outdoors, Det är två studier som genomförs ”Hållbara evenemang' och ’Hållbar mark- och vattenanvändning' där man bland annat tittar på olika perspektiv på evenemang som går ute i naturen.

Målet är att bidra till att hitta nya strategier för mera hållbara evenemang.

– Den är en jätte viktig fråga, antalet event ökar i fjällen och då måste vi tillsammans hitta hållbara lösningar, säger Axel Eriksson, doktorand vid Mittuniversitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer