Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Falukorv och makaroner varje dag – hör vad barnen på Lugnvikssolan i Östersund tycker om förslaget, och hur ofta de skulle välja korven framför de andra rätterna. Foto: Lukas Johansson/SVT

Förslaget: Korv och makaroner varje dag på skolor i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Östersunds kommun med M, SD och KD föreslår att man ska testa att servera köttbullar, falukorv och makaroner (eller liknande enklare mat) varje dag i skolan, för att alla barn ska äta ordentligt.

Idén kommer från Bollnäs där man valt att servera köttbullar och makaroner varje dag, utöver rätterna i den befintliga matsedeln. Syftet är att fler barn ska äta sig mätta och orka hela skoldagen. Nu vill politiker i Östersund testa samma koncept.

I förslaget skriver man att det ska vara ett pilotprojekt och pågå på en eller flera av kommunens större skolor under en försöksperiod för att sedan utvärderas. Om det just är korv och makaroner som ska gälla har man inte bestämt sig för än.

– Det kan vara korv och makaroner, men det viktiga är att man hittar en populär rätt som man vet att alla barn gillar, säger Joel Nordkvist (M), som är en av de som skrivit förslaget.

Liknande initiativ i Härjedalen

Nyligen lyftes samma fråga i Härjedalens kommun när bildningsutskottet hade sammanträde. Centerpolitikern Lisa Sjelin har även hon sneglat på Bollnäs och tycker att frågan borde vara intressant även för Härjedalen. Hon kommer därför ta förslaget vidare till kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.