Arkivbild från den aktuella övningen Foto: Naina Helén Jåma/TT

Försvaret: Ingen enskild kan lastas för olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens utredning om olyckan i Norrbotten i våras då en hemvärnssoldat, en kvinna i 40-årsåldern från Jämtland omkom, är nu klar. Kvinnan befann sig i ett tält som på natten blev överkört av ett stridsfordon. Utredningen har resulterat i att ingen enskild kan lastas för olyckan.

– Det är ett flertal faktorer och orsaker som sammanfallit, vilka oberoende av varandra lett fram till olyckan och ingen enskild kan lastas för det som inträffat. Däremot kan man inte ge nog med beröm till de som deltagit i räddningsarbetet, säger Christer Tistam som är chef för Försvarsmaktens säkerhetsinspektion i en intervju på Försvarsmaktens hemsida.

Olyckan hände under mililtärövning i Norrbotten

Olyckan inträffade under en militärövning i Granträsk utanför Överkalix den 25 mars i år.

– Det här är en oerhört tragiskt händelse och det finns alltid lärdomar att dra för att minska risken för att liknande händelser inte ska kunna inträffa igen. Bland annat rekommenderar jag att Försvarsmakten bör ta fram ett utbildningsmaterial avseende stridsfordons uppträdande och att man bör verka för att höja kvalitén på markstridsförbandens mörkerhjälpmedel, säger Christer Tistam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer