Fuckyouputin

Uppdaterad
Publicerad
Inför OS i Sotji vill några lärare och elever på Storsjögymnasiet i Östersund uppmärkasamma den anti-gaylag som finns i ryssland. Detta genom en internationell kampanj som går under namnet ”Fuckyouputin”.

Ryssland och dess president Vladimir Putin är i fokus i den kampanj som en grupp lärare och elever vid Storsjögymnasiet dragit igång. Fuckyouputin är en kampanj som ska uppmärksamma Rysslands anti-gaylag, där homosexuella förtrycks och inte får visa sin kärlek till sin partner öpppet.

Varför just fuckyouputin?

– Måste klagöra att det här är absolut inte mot Rysslands befolkningen eller mot Putin personligen utan den politik dom för och fuckyou är ett begrepp som alla förstår. Det är ett hård och provocerande begrepp och det väcker uppmärksamhet, säger projektledaren Alee Farrohi.

Att det är OS i Ryssland om några veckor är avgörande för att kunna genomföra kampanjen som ska utspela sig på sociala medier runt om i hela världen.

– Den 23 januari ska man ta ett kort på sig själv eller någon annan som pekar finger åt Rysslands anti-gaylag och lägga ut de på sociala medier med hashtagen fuckyouputin, säger projektdeltagaren Tanja Berkö.

Nära 2000 är med i den grupp som finns på facebook och den ökar ständigt. Så dom tror att dom kan göra skillnad tillsammans när det den 23 januari kommer läggas ut tusentals fuckyoubilder till Putin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer