Det hölls kval på Wången till islandshäst-SM i Skåne. Foto: SVT

Gaedingakeppni – en tävlingsform som växer stadigt

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen anordnades SM-kvalet i Gaedingakeppni på travskolan Wången som ligger i Krokoms kommun. Det är en tävlingsform för islandshästar som växer sig allt större i Sverige.

SM-kvalet arrangerades av Gneisti islandshästförening tillsammans med Travskolan Wången under torsdagen och det var många islandshästar och ryttare som ville ut på banan. Tävlingsformen Gaedingakeppni är väldigt vanlig på Island och blir allt mer populär här i Sverige.

Det som är speciellt med det här tävlingsformen är att det främst handlar om hästen och mindre om ryttaren. Domarna bedömer islandshästarnas fem olika gångarter och för hästen gäller det att springa både snyggt och snabbt.

Hästen i fokus

Tävlingen går ut på att visa hästarna från deras bästa sida och till skillnad från andra sportklasser så rids Gaedingakeppni i en mycket mer öppen form och i ett mycket högre tempo.

Tävlingsledaren Camilla Hed tror att anledningen till att tävlingen blir allt mer populär är att det sätts mycket fokus på hästens prestationer.

Wången-eleven Felicia Eiserman och tävlingsledare Camilla Hed på islandshäst-SM-kvalet. Foto: SVT

– Det är hästen som är i fokus och man bedömer hästens bästa moment i gångarterna och petar inte på fel utan man dömer det som är bra och det tror jag gör mycket, säger Camilla Hed.

Wången-elev går vidare

Vi pratade med eleven Felicia Eiserman på Wången som kvalade vidare och som nu är en av dem som ska representera Jämtland på SM i Skåne i september.

– Jag är nöjd med min ritt och hade högsta uttagningspoäng så det är bra, det känns kul, säger Felicia Eiserman.

TV: Se inslaget med Camilla och Felicia och bilder från tävlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.