• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Så här var det tänkt att etableringen i Ockelbo skulle se ut. Foto: Synsam

Glasögonfabrik etableras i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Synsam kallar idag till presskonferens i Östersund och skriver att det är klart med etablering av ny glasögonfabrik. Beskedet kommer som en överraskning eftersom Synsam hade tänkt etablera sig i Ockelbo.

I Ockelbo stoppades etableringen av förvaltningsrätten eftersom kommunen skulle betala stora summor för etableringen. 150 arbetstillfällen skulle den etableringen ge.

Nu kallar Synsam till pressträff på Frösön i Östersund där Håkan Lundstedt, vd och koncernchef Synsam Group, Susanna Löfgren, tillförordnad landshövding i Jämtland och Bosse Svensson (C) kommunstyrelsens ordförande i Östersund kommer medverka.

I inbjudan skriver Synsam att det nu är klart med etablering av en ny glasögonfabrik.

Kan ge 150 arbetstillfällen

Huruvida Östersunds kommun har erbjudit Synsam något för att få etableringen hit är inte känt. Kommunalrådet Bosse Svensson (C) vill inte föregå den presskonferens som hålls i eftermiddag.

– Jag kommer att svara på alla frågor vid pressträffen, säger han till SVT Nyheter Jämtland.

Om etableringen på Frösön också kommer att ge 150 arbetstillfällen, så som det var tänkt i Ockelbo, vill inte Synsam svara på innan presskonferensen.

– Vi svarar på frågorna då, säger Jenny Fridh, Chief Communications and Sustainability Officer på Synsam till SVT.

Flyttar från Kina till Sverige

En av anledningarna till varför Synsam flyttar produktionen från Asien säger man är att man inte vill vara beroende av en produktion i högriskländer.

– Beslutet är också kopplat till både miljö och sociala förhållanden, sa Synsams vd Håkan Lundstedt till SVT Gävleborg i oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer