Gustav von Sivers från Stockholm kom till Åre under torsdagen. Foto: SVT

Gott om turister i Åre trots avrådan om resor

Uppdaterad
Publicerad

Till Åre fortsätter turister att komma. Vi träffade både turister och bofasta för att höra av de tänker om det som nu sker.

Det står allt mer klart att det faktum att många människor mötts på skidorterna i norra Italien och i Tyrolen bidragit till att påskynda coronavirusets spridning över Europa.

I torsdags gick närvårdschefen i Åre ut och krävde att skidanläggningar skulle stängas. Samma dag rekommenderade Folkhälsomyndigheten människor att hålla sig hemma – att inte ge sig ut på icke nödvändiga resor.  Inte minst avråder myndigheten från resor till och från Stockholm. Allt för att begränsa smittspridningen av Corona-viruset.

Coronaviruset i Jämtlands län

Under fredag eftermiddag sade Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten att:

– Det finns anledning att fundera särskilt på smittspridningar när det gäller resor, nu under den kommande storhelgen. Det är främst fjällresor det handlar om. Spridningen vi har idag beror på hur det spreds i italienska alperna. Man bör fundera på om man verkligen ska åka till turistområden i fjällen.

Hör hur Årebor och turister resonerar i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet