Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Roligt att lära sig något nytt” – se när Otto Wörlén får testa att ta ett blodprov på en av hälsocentralens sköterskor i Åre. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Här får åttor i Hallen prova på en dag i vården – ska locka fler till yrket

Publicerad

Åre kommun vill få fler unga att välja vårdyrket. Nu har åttondeklassare i Hallen fått testa på jobbet i ett samarbete mellan kommun, skola, hälsocentral och äldreomsorg – för att lära sig vad det innebär och se behovet av arbetskraft.

Eleverna fick gå runt bland olika stationer på hälsocentralen och äldreboendet i Hallen och prata med personal, boende på äldreboendet och testa på olika arbetsuppgifter.

Syftet med projektet är att visa eleverna olika arbetsmöjligheter och ett försök att få fler att söka sig till vårdyrket. Tanken är att besöket ska ge eleverna en inblick i vården, oavsett om det är något de är intresserade av att sysselsätta sig med i framtiden eller inte.

Integrerar olika skolämnen

– Det är viktigt att eleverna känner att de får ut något som de kan ta med sig, oavsett om de vill jobba inom vården eller inte. Och annars ta med sig det som en livskunskap, säger Linnéa Sahlmén, skol- och arbetslivsutvecklare i Åre kommun.

Hon understryker att besöket är viktigt för alla delar i samarbetet. När eleverna besöker vården och äldreomsorgen används det som praktisk del i biologiundervisningen och verksamheterna får visa sitt behov av arbetskraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.