Socialchefen Anda Embretzen säger att det är olyckligt det som hänt då enskilda personer drabbats. Foto: Bengterik Busk/SVT

Härjedalens kommun publicerade sekretessuppgifter av misstag

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalens kommun har anmält två ärenden från socialförvaltningen till Integritetsmyndigheten. I det ena fallet fick en biståndssökande av misstag sitt namn publicerat i ett protokoll som las ut på kommunens hemsida, i det andra fallet skickades ett biståndsbeslut till fel person.

När det gäller protokollet med namnet som egentligen skulle ha varit sekretssmarkerat så låg det ute på kommunens hemsida i drygt två veckor innan felet upptäcktes.

I det andra fallet var det alltså ett mail till en som sökt bistånd som skickades till fel person och här upptäcktes detta direkt, men den ”felaktige” mottagaren hann läsa mailet innan man lyckades återkalla det med hjälp av den som förvaltar kommunens e-tjänster.

Integritetsmyndigheten har avslutat båda ärendena men skriver att en tillsyn ändå kan komma att inledas.

Anda Embretzen är socialchef i Härjedalen och hon säger att det är olyckligt det som hänt då enskilda personer har påverkats.

– Det handlar om den mänskliga faktorn och nu har vi sett över rutinerna så att det inte ska kunna hända igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.