Foto: SVT

Härva kring asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Två företag har ansökt om att få starta asylboenden i Bräcke kommun. Totalt handlar det om 320 asylplatser. Men företagen som ansökt varken äger eller har hyreskontrakt med fastighetsägarna.

Det är i det gamla elevhemmet i Bräcke som ett av asylboendena är tänkt att ligga. Fastigheten ägs av Bräcke kommun som säger sig inte ha avtalat att hyra ut eller sälja fastigheten för asylboende.

– Nej, det är ju inte lämpligt för boende, säger kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S). Det krävs mycket reparationer.

Som kontaktperson i ansökan till Migrationsverket uppges en kvinna från Bräcke, Pia Karlsson. Men enligt bolagsregistret är en äldre kvinna från Stockholmsområdet, Pia Karlssons mamma, ensam företrädare för bolaget. SVT har försökt nå Pia Karlsson för en intervju, utan att lyckats.

Konkursat flyktingboende

Pia Karlsson har tidigare varit inblandad i konkursen av en flyktingförläggning i Njutånger i Hälsingland där hon var verkställande direktör i bolaget som drev förläggningen. Konkursen utreds just nu av Ekobrottsmyndigheten. I styrelsen för det bolaget satt också Johan Stendahl som var inblandad i en fastighetsskandal i Anundgård i Sundsvalls kommun 2009.

Då handlade det om fastigheter som missköttes; oljan tog slut och värmen försvann, sophämtningen upphörde och strömmen stängdes av.  Fastigheterna ägdes av företaget Master Bob Collection, men företräddes av Johan Stendahl. Trots att ägaren uppgav att Stendahl inte hade med företaget att göra. Johan Stendahl jagas nu av Kronofogden med skulder på runt 280 miljoner kronor

Aros Energideklarationer

Ett annat bolag,  Aros Energideklarationer,  har också ansökt om att starta flyktingförläggning strax utanför Bräcke,  i Björknäsgården. Men inte heller där finns något kontrakt på de tänkta lokalerna.

– Vi blev kontaktade av bolaget i juni om att skriva ett hyreskontrakt för asylboende, säger ägarinnan Agnieszka Krynicka, till SVT Mittnytt. Men vi är inte intresserade. Någon månad senare kontaktade företaget oss igen och erbjöd mer pengar, men vi är fortfarande inte intresserade.

Aros Energideklarationer har även också ansökt om att få starta asylboende i Anundgård, Hammerdal och Åre. Fastigheter som tidigare ägdes av Master Bob Collection.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalhusen i Holm

Mer i ämnet