Emma Odsell Jangö är verksamhetschef för organisationen Hej Främling! som idag finns på över 30 orter i landet. Foto: SVT

Hej Främling startade med besök i Grytan – spreds över landet

Publicerad

Det började med att Emma Arnesson åkte ut till asylboendet i Grytan utanför Östersund 2015 för att träffa några av dem som bodde där då. Det blev starten för den ideella organisationen Hej Främling.

Vad är Hej Främling i dag? I videon ovan svarar nya verksamhetschefen Emma Odsell Jangö.

I Gamla tingshuset i Östersund är det full aktivitet när SVT kommer dit. Hej Främling har en stor träff och deltagare från hela landet är på besök.

– Idag finns vi på mer än 30 orter, så det har hänt en hel del under de här fem åren, säger Emma Odsell Jangö som är verksamhetschef.

Fem år efter flyktingkrisen

Genom åren har organisationen tagit emot flera priser. Emma Arnesson blev frontfiguren som var ute och föreläste över hela landet. Hon är kvar i verksamheten men jobbar idag med andra projekt. Istället har andra, som Emma Odsell Jangö, tagit över det dagliga arbetet.

Behovet finns kvar

Organisationens ledord är hälsa och integration. Det handlar om att träffas och göra något aktivt tillsammans. Det kan vara yoga, dans, löpning eller promenader. Även om flera asylboenden i dag är nedlagda finns behovet kvar.

– Vi är till för alla som har en önskan om ett innanförskap. För alla som vill ha en bättre hälsa och som vill ha nya vänner, säger Emma Odsell Jangö.

Hon fortsätter:

– Så visst har asylboenden lagts ner men människorna finns ju kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet