Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stressen har ökat inom äldreomsorgen i Härjedalen och en av dem som känner av det är Annica Hansson vid hemtjänsten i Lillhärdal. Foto: SVT

Hemtjänstpersonal i Härjedalen: Nya schemat ökade sjukskrivningarna

Uppdaterad
Publicerad

Korttidssjukskrivningarna har ökat bland de anställda inom äldreomsorgen i Härjedalen. Personalen anser att anledningen är det nya schema som infördes förra året och som bland annat innebär arbete varannan helg istället för var tredje helg.

Sedan ifjol har sjukskrivningarna ökat kraftigt bland personal inom äldreomsorgen i Härjedalen. Korttidssjukskrivningarna i äldreomsorgen i Härjedalen ökade med 42 procent om man jämför sjukskrivningstalen 2018 med 2019.

Anställda på flera olika äldreboenden berättar för SVT om att stressen tilltagit på senare tid, bland annat i Lillhärdal och Ytterhogdal.

– Det handlar om hård tidspress med få möjligheter till återhämtning, säger Annica Hansson som jobbar vid hemtjänsten i Lillhärdal.

I videon ovan kan du följa med och se hur en del av hennes dag kan se ut.

Fler sjukdagar

När det gäller sjukskrivningarna så har antalet sjukdagar stigit rejält på bara ett år. Det visar siffror som socialchef Anda Embretsen sammanställt. Hur det ser ut när det gäller ökningen totalt sett och korttidssjukskrivningar när det gäller sjukdom inom intervallet 2 och 14 dagar kan du se i videon ovan. Däremot har långtidssjukskrivningarna minskat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äldreomsorgen i Härjedalen

Mer i ämnet