Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det finns ingen glädje kvar längre eller värdighet i omsorgen om de gamla. Det menar undersköterskorna Marie Wallin och Caritha Forslund som känner av den ökade stressen inom äldreomsorgen. Foto: SVT

Undersköterskor i Härjedalen om ovärdigt bemötande av gamla: ”Blir som möbler, får beröring vid förflyttning och rengöring”

Uppdaterad
Publicerad

Stressen inom äldreomsorgen i Härjedalen har ökat kraftigt det senaste året. Det uppger anställda på flera äldreboenden för SVT. Tidspressen går ut över både personal och vårdtagare.
– Det har blivit som en förvaring. Det finns ingen värdighet här längre, säger undersköterskan Caritha Forslund på på Svedjegården i Ytterhogdal.

Svedjegården är ett äldreboende både för dementa och äldre med så kallat särskilt boende. Där har sjukskrivningarna ökat senaste året och de anställda SVT träffar är eniga om att orsaken är den nya schemaläggningen som infördes för ett drygt år sedan. Den har medfört ökad stress och minskad återhämtning.

Fick inte påverka schemat

Det nya schemat innebär bland annat de anställda jobbar varannan helg och så kallade korta turer. Meningen var att de anställda skulle få vara med och utforma schemat men så blev det aldrig, berättar anställda som SVT talar med.

Nu märks effekterna, både för de gamla och för de anställda. I videon ovan berättar två av undersköterskorna på Svedjegården mer om hur det påverkar dem och de gamla som de ska ta hand om.

Förlorad återhämtning

Tidigare arbetade de anställda på Svedjegården endast var tredje helg, något som gav möjlighet till återhämtning enligt de anställda.

Personal som SVT talat med uppger att de vid upprepade tillfällen slagit larm till sina chefer, men utan att ha fått gehör.

”De blir som möbler” – hör undersköterskorna berätta om situationen för de äldre i klippet ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äldreomsorgen i Härjedalen

Mer i ämnet