En järnyxa, ett mindre svärd och några andra metallföremål hittade barnen när de grävde efter mask. Foto: Jamtli

Hittade vikingatida grav – får ersättning

Publicerad

Riksantikvarieämbetet har beslutat att ersätta de som hittade en grav från 700-talet när de letade mask i Onsjön utanför Strömsund i somras.

Det var när barnen i ett sällskap skulle leta mask under en fisketur som de gjorde fynden. Under mossan, inte alls djupt ner, hittade de en bland annat en järnyxa och ett mindre svärd. De kontaktade genast Jamtli som kunde åka ut och dokumentera fyndet. Nu har Riksantikvarieämbetet beslutat att ersätta upphittarna för fynden, med sammanlagt 14 500 kronor.

Anna Engman, arkeolog på Jamtli, var en av arkeologerna som åkte till fyndplatsen för att dokumentera.

– Allt låg väldigt ytligt, säger hon till SVT Nyheter Jämtland. Den tolkning vi gör är att det är en vikingatida grav, från 700- eller 800-talet, men inte en vikingagrav.

”Rör inte fynd”

Att nu Riksantikvarieämbetet betalar ersättning görs enligt lag. Anna Engman vill ändå uppmana allmänheten att inte ge sig ut att leta fornfynd hur som helst.

– Hittar man något så ska man inte röra fynden utan i första hand kontakta länsstyrelsen, säger hon. Man riskerar att förstöra en fyndplats genom att gräva upp sakerna. Det är bäst om en arkeolog får ta hand om fynden på ett professionellt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.