Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det räcker med att en i personalen blir sjuk så blir det tufft”, säger enhetschef Eva Fureman. Hör henne i videon. Foto: Sara Choghrich/SVT

Ansträngt personalläge på Östersunds sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På infektionsavdelningen på Östersunds sjukhus är läget ansträngt just nu. I takt med att antalet covidsmittade ökar så är sjukfrånvaron hos personalen hög, och varje dag är en utmaning för enhetschefen på infektionsavdelningen Eva Fureman som ska pussla ihop bemanningen.

– Det är lite dag för dag. Får vi in en sjukfrånvaro så är det bara börja sms:a våra timvikarier, fråga vår ordinarie personal om de kan byta eller komma och jobba extra. Det är så vi jobbar varje dag i princip, säger Eva Fureman och fortsätter:

– Det räcker med att en i personalen blir sjuk så blir det tufft och det finns inte så många att ringa in just på helgen.

Flera regioner har tagit beslut om undantag från karantänsregler för vårdanställda. Det innebär att personer som haft kontakt med covidsmittade men saknar symptom får gå till jobbet efter att ha gjort ett snabbtest.

– Ja vi hade ju ett undantag fram till måndagen den 10 januari, men sen fick vi information från ledningen att vi skulle ta bort det undantaget, säger Eva Fureman.

In videon ovan hör du mer om undantag från karantänsregler för vårdanställda och det ansträngda läget på Östersunds sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer