”Det borde naturligvis ha gjorts en skyddsrond”, säger Tore Åberg, chef på Gata Fritid i Östersunds kommun. Foto: Maria Harning, SVT

Inga skyddsronder gjordes vid stenförrådet

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut att ha gjorts några skyddsronder vid stenförrådet i Lugnvik innan sprängolyckan där en man omkom. Från Östersunds kommun beklagar man att det inte har gjorts. I klippet hör du Tore Åberg på Gata Fritid i Östersund.

Vid olyckan som inträffade på Östersund kommuns stenförråd i Lugnvik den 25 november, omkom en man i 30-årsåldern och en man i 60-årsåldern skadades. Olyckan inträffade när de båda på något sätt skulle flytta en sprängkista som stod på området.

Östersunds kommuns egen genomgång visar att sprängkistan inte har tagits upp vid någon skyddsrond på området.

Sprängolyckan i Lugnvik

– Det borde naturligtvis ha gjorts, säger Tore Åberg, chef på Gata Fritid i Östersund. Men eftersom vi inte ska hantera sprängmedel så har vi inte sett att det skulle finnas någon risk.

Östersunds kommun har inlett en utredning kring hur olyckan kunde inträffa. Även Arbetsmiljöverket har inlett en utredning och polisen och åklagare utreder arbetsmiljöbrott, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängolyckan i Lugnvik

Mer i ämnet