På fredag 3 mars kommer det som troligen blir det sista beslutet om den pappa som slängde sin dotter utför en kraftverksdamm. Foto: SVT Arkiv

Ingen psykvård för ”Ragunda-pappan”

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder nu på den så kallade Ragunda-pappan får ett fängelsestraff, och inte psykiatrisk vård.

Händelsen är en av de mest uppmärksammade i Jämtlands län under senare år. I somras slängde eller släppte en pappa sitt barn, som då bara var 11 månader gammalt, från toppen av en kraftverksdamm.

Efter att den rättspsykiatriska undersökningen kommit fram till att pappan inte lidit av en allvarlig psykisk störning, så valde tingsrätten att döma honom till tio års fängelse för försök till mord.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

”Måste ha varit sjuk”

Bevisfrågan i sig har inte varit mycket att orda om, men försvarets inställning har hela tiden varit att pappan måste ha varit psykisk sjuk när han utförde det närmast ofattbara brottet.

Mot den bakgrunden har målet nu också varit uppe för behandling i hovrätten. Försvaret har begärt ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd, i förhoppningen att rådet skulle komma till en annan slutsats är den rättspsykiatriska undersökningen.

Pappan dömdes för mordförsök på sin dotter. Foto: SVT

Men, rättsliga rådet har nu inga invändningar mot den bedömning som redan gjorts. Tillsammans med det faktum att pappan får stanna i häktet fram till att domen meddelas nu på fredag, kan det inte leda till något annat än att också hovrätten dömer till fängelse.

Om det sedan blir ett längre eller kortare straff än vad tingsrätten utdömde, återstår att se.

Besviken på rådet

Försvararen Andreas Victor är besviken på Rättsliga rådets utredning.

– Den borde ha kompletterats med att de pratat med min klient för att bilda sig en uppfattning om hur han mår. Nu har de bara gått på papperen från den tidigare undersökningen och sedan meddelat att de inte har några invändningar, säger han.

Åklagaren Eva-Lena Rimér har hela tiden hävdat att pappan agerat under ett självförvållat rus av smärtstillande tabletter, och därför inget man kan ta hänsyn till när man bedömer gärningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Mer i ämnet