Foto: SVT arkiv

Efter mordförsöket – barn beviljas skadestånd

Publicerad

Den flicka som 2016 kastades ner i en kraftverksdamm i Bispgården får nu 150 000 kronor i skadestånd. Det har Nämnden för brottsskadeersättning beslutat.

Det blev ett av 2016 års mest uppmärksammade fall. En pappa hade tagit sin då 11 månader gamla bebis och kastat henne ner i en kraftverksdamm i Ragunda kommun. Flickan överlevde mirakulöst, men fick svåra skador.

Senare dömdes mannen i både tingsrätten och hovrätten för mordförsök. Hovrätten dömde honom till 12 års fängelse.

Hovrätten beslutade även att flickan skulle få 150 000 kronor i skadestånd.

Saknade möjlighet att betala

Ersättningsärendet hamnade på Brottsoffermyndighetens bord då pappan saknar möjlighet att betala ut skadestånden.

Där beslutades det att ärendet skulle upp i Nämnden för brottskadeersättning. Det är en del av myndigheten som i regel bara behandlar de fall som anses vara av principiell betydelse.

”Väldigt speciellt ärende”

– Det handlar om ett väldigt speciellt ärende. Nämnden prövade om flickan och hennes mamma hade rätt till en högre ersättning för kränkning än de belopp som hovrätten dömde ut, säger Anna Sundén Larsson, jurist på Brottsoffermyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Ökad ersättning

Nämnden har nu kommit med sitt beslut. Precis som hovrätten anser de att flickans ersättning ska fastställas till 150 000 kronor. Flickan får även ytterligare 5 000 kronor i ersättning för att hon tvingats bevittna när pappan misshandlade och hotade mamman vid händelsen.

Höjer kvinnans ersättning

Nämnden för brottskadeersättning har även beslutat att höja mammans ersättning. I domslutet var den summan 20 000 kronor, men nu höjs den till 50 000 kronor.

Nämnden anser bland annat att kvinnan utsattes för ett grovt olaga hot när pappan höll deras dotter över broräcket och hotade att släppa ner henne i dammen.

”Befunnit sig i en mycket utsatt position”

– Nämnden bedömde det agerandet som brott mot mamman, och betonar även att det i sin helhet handlat om relativt utdraget förlopp där mamman befunnit sig i en mycket utsatt position, säger Anna Sundén Larsson till Nyhetsbyrån Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Mer i ämnet