Räddningen av det lilla barnet blev dramatisk. Mot alla odds överlevde flickan och i dag får hennes pappa domen. Foto: Polisens utredning

Kastade bebis vid damm – får tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Pappan döms till tio års fängelse för att ha kastat sin bebis från hög höjd vid en kraftverksdamm i Ragunda kommun i somras.

Det började med bråk och skrik i hemmet och slutade med att den 33-årige pappan tog sin 11 månader gamla dotter till en närliggande kraftverksdamm där hon skadades svårt efter ett fall på 15 meter.

Läs också: Flickan klamrade sig fast vid pappan före dådet

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Åklagaren klassade det som ett mordförsök och menade att 33-åringen medvetet släppt eller kastat barnet. Själv har mannen hävdat att hans avsikt var att skada sig själv, inte barnet. Han misshandlade och hotade även sin fru, barnets mamma, under dramat i Bispgården.

Läs också: Polisens känslosamma berättelse från dramat

Lidit av psykiska problem

33-åringen har de senaste åren lidit av psykisk ohälsa och blivit beroende av mediciner, enligt uppgifter i förhören. Men enligt den rättspsykiatriska undersökning som mannen genomgått är denna ohälsa inte på den nivå att den kan klassas som en allvarlig psykisk störning i juridisk mening.

Därmed kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård vid en fällande dom, och åklagaren har yrkat att 33-åringen döms till minst tio års fängelse.

Döms på tre punkter

Mannens försvarare anser att även om den rättspsykiatriska undersökningen innebär att 33-åringen inte kan dömas till vård så är han ändå i så dåligt skick att han inte kan placeras i fängelse, enligt uppgifter till lokala medier.

Nu står det klart att rätten finner den åtalade pappan skyldig till mordförsök, grov misshandel samt grovt olaga hot. Han döms till tio års fängelse. Han skall också betala drygt 170.000 kronor i skadestånd till sin dotter och drygt 48.000 till sin fru.

Trots att det lilla barnets skador var livshotande ska hon ha återhämtat sig förvånansvärt väl, enligt uppgifter i rätten.

Fakta: Ovanligt fall

Händelsen i Ragunda kommun i Jämtland, där en 33-årig pappa enligt åklagaren försökt att döda sitt barn genom att slänga det från hög höjd, är mycket ovanligt.

När det gäller dödligt våld mot personer under 15 år drabbar det ungefär fem barn per år.

Ju yngre barnet är desto vanligare att det är mamman som är gärningsperson, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Brottet sker vanligtvis i hemmiljö.

Psykisk sjukdom hos gärningspersonen är vanligare vid den här typen av brott jämfört mot vid andra former av dödligt våld, enligt Brå.

Det elva månader gamla barnet som kastades ner i kraftverksdammen i Jämtland fick livshotande skador men överlevde.

Fakta: Rättspsykiatrisk undersökning

Omkring 550 personer genomgår varje år en rättspsykiatrisk undersökning (RPU), som genomförs av rättspsykiatriker, psykolog, forensisk socialutredare och vårdpersonal i ett team. Undersökningen tar fyra veckor i de fall den misstänkte sitter häktad.

Över 95 procent av dem som genomgår en RPU bedöms ha någon form av psykisk störning. Men bara i knappt hälften av fallen anses denna störning som så allvarlig att rekommendationen blir rättspsykiatrisk vård.

Begreppet allvarlig psykisk störning är snarare juridiskt än medicinskt. Det innefattar i första hand psykotiska tillstånd, depressioner med självmordsrisk och starkt tvångsmässiga beteenden.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök mot flicka i Jämtland

Mer i ämnet