Vanadingruva planeras mitt i Oviken Foto: SVT

Inget förbud mot uranbrytning

Publicerad

Naturvårdsverket föreslår en skärpning i miljöbalken kring uranbrytning. Förslaget innebär inget förbud, men att all brytning eller bearbetning av uran kräver regeringstillstånd.

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag utrett ett förbud mot uranutvinning och i dag lämnades förslaget över till miljödepartementet.

Ny bestämmelse föreslås

Naturvårdsverket föreslår inget förbud utan föreslår en ny bestämmelse i miljöbalken. Den nya bestämmelsen innebär att tillstånd för gruvdrift eller gruvanläggning som medför brytning, bearbetning eller anrikning av uranhaltigt material, bara kan ges om det behövs för att ett annat mineral ska kunna brytas. Men eftersom det innefattar uran, så krävs tillstånd från regeringen.

LÄS MER: Nya gruvplaner i Oviken

I januari kunde SVT Nyheter Jämtland berätta om ett nytt prospekteringsbolag som vill bryta vanadin i Oviken. I just det området finns även mycket uran i marken. Enligt Naturvårdsverkets förslag så skulle alltså regeringen kunna säga nej till en brytning av vanadin i det fallet, eftersom det också innebär att man tar upp uran ur marken.

LÄS MER: Gruvplaner väcker oro

Om regeringen vill säga ja, så krävs fortfarande att även kommunfullmäktige i den aktuella kommunen också säger ja. Det kommunala vetot fortsätter alltså att gälla.

Markägaren får större inflytande

Naturvårdsverket föreslår också att uran tas bort som koncessionsmineral i minerallagen. Det innebär att den som vill söka efter uran inte kommer att få ett undersökningstillstånd av Bergsstaten.

LÄS MER: Vanadingruva kan kräva regeringsbeslut

På det här sättet stärks markägarens ställning. Om Naturvårdsverkets förslag går igenom så krävs att den som vill söka efter uran antingen kommer överens med markägare eller söker på egen mark.

Nu har Naturvårdsverket lämnat över sina förslag till regeringen. Om, eller när, det kan komma ett beslut om lagändringar, är det ingen som vet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.