Nya rastplatsen i Storlien är överfylld av sopor. I klippet kan du se Ingrid Sundings film från platsen. Foto: Ingrid Sunding

Så här ser det ut på nya rastplatsen i Storlien: ”Förfärligt, sopor sprids ut på fjället”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya rastplatsen i Storlien, nära gränsövergången mot Norge, är fylld av sopor. Något som väcker starka känslor. Ingrid Sunding filmade den syn som mötte henne och den kan kan du se i videon ovan.

Det var i fredags som Ingrid och hennes man svängde förbi rastplatsen och möttes av en ovälkommen syn. Upprörda tog de kontakt både med Trafikverket och Åre kommun för att höra vilken myndighet som bär ansvar och när åtgärder skulle vidtas.

– Att döma av hur det såg ut så har soporna spridits ut under en längre tid, det handlar inte bara om någon dag, säger Ingrid Sunding.

Garanti försenade sanering

SVT ringer Trafikverket som förklarar att ansvaret är deras, men att man där fått kännedom om nedskräpningen först på måndagen och att man då tagit kontakt med den entreprenör som anlitats för sophämtning.

– Vi har meddelande om att en sopcontainer har körts sönder. Problemet är att rastplatsen är så ny att det fortfarande är en garanti som gäller. Det medförde diskussioner om vilken av alla inblandade entreprenörer som skulle ta hand om det här. Därför tog det lite tid innan någon kunde åka ut, säger den ansvariga projekledaren vid Trafikverket Karin Netterman.

Enligt Trafikverket skulle en sanering ske på tisdagen. När Ingrid Sunding besökte platsen mitt på dagen under tisdagen var dock platsen fortfarande fylld av sopor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.