Konkurrensen från näthandeln fortsätter i oförminskad kraft att pressa detaljhandel. Foto: SVT Nyheter Jämtland

Internethandel växer sig allt starkare

Uppdaterad
Publicerad

Detaljhandelns konkurrens från näthandeln blir allt tuffare. Det visar en rapport från Svensk Handel.

Rapporten från Svensk handel riktar in sig på att detaljhandeln får större och större konkurrens från e-handeln. För många är det nog ingenting nytt att handla på nätet, men enligt projektledaren Andreas Svensson är det först nu som vi blivit tillräckligt trygga för att obekymrat handla på nätet, även från utlandet.

– Det är framförallt på grund av den utländska handeln, men samtidigt ser vi en hel del teknik som kommer att införas inom butikshandeln och som kommer att effektivisera den verksamheten, säger Andreas Svensson, projektledare.

Två olika scenarion

I framtidsprognosen har man lagt fram två olika scenarier, ett lite mildare och ett offensivare. De båda visar dock på en markant ökning för e-handelns marknadsandelar.

Foto: SVT grafik
Foto: SVT grafik

Man spår att det här i sin tur kommer att leda till 5000-10.000 färre butiker och hela 20.000-40.000 tjänster riskerar att försvinna. I rapporten säger man att det främst kommer att slå hårt mot storstäder, men i Östersund tycks man ha varit medveten om problemet länge.

– Jo, jag blir inte speciellt förvånad av den här rapporten. Den bekräftar det som vi redan känt till, säger Annette Lindow, ordförande i Östersund handel.

Gör det dig orolig?

–  Ja, orolig ska man ju vara eftersom handeln står under en väldigt stor omstrukturering. Men jag tror också att man måste vara beredd på att vara med i förändringen och göra vad man kan för att följa med i utvecklingen, så jag tror även det finns stor potential att lyckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer