Foto: Vilhelm Stokstad/TT

IVO håller ögonen på Krokom

Uppdaterad
Publicerad

Efter arbetstidsfusket i Krokom, Inspektionen för vård och omsorg konstaterar att det finns brister.

Efter SVT Jämtlands avslöjanden om tidsfusk inom LSS i Krokoms kommun har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskat verksamheten. I mars meddelade IVO att de skulle följa upp brister inom verksamheten och den rapporten har kommit nu. Utfallet är att IVO bedömer att de insatser kommunen gör kommer att avhjälpa bristerna.

Efter att Inspektionen för vård och omsorg fått vetskap om missförhållande på ett gruppboende i form av att personal satt i system att avvika från boendet innan arbetstidens slut och anmälan om kommunens bristande agerande inledde myndigheten en granskning.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Har hittat brister på boendet

Och Inspektionen för vård och omsorg har hittat att det är brister i genomförande planer och journaler. Vidare anser myndigheten att de boendes önskemål om aktiviteter inte riktigt tillgodoses. En förklaring är att det försvunnit tjänstgöringstid på helgen på boendet, men nu tänker nämnden tillsätta en halvtidstjänst.

Men i stort ser IVO positivt på det arbete kommunen har påbörjat inom hela LSS-området. Men myndigheten kommer att följa nämndens utvecklingsarbete även under 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Mer i ämnet