Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jack Pedersen som deltar i kulturskolans songwritercamp drömmer om ett liv där han kan vara ute och spela så mycket som det bara går – se honom producera sin låt. Foto: Julia Örtegren/ SVT

Jack tog chansen att spela in sin countrylåt med hjälp av proffs på låtskrivarkurs i Sveg

Publicerad

Just nu pågår en låtskrivarkurs på kulturskolan i Sveg. Här får deltagarna skriva och spela in sina egna låtar med hjälp av proffsmusiker. Det hela avslutas med en stor konsert på Folkan i Sveg den 24 mars.

– Det här betyder jättemycket. Starten att få ut en låt, bara det är ju en jättestor sak. Det känns jättebra, säger Jack Pedersen som går tredje året på gymnasiet i Sveg.

I tre veckor pågår songwritingcamp i Sveg. Under den tiden kommer tio låtar produceras av deltagarna, där vissa skrivit sin låt ihop som ett band, och andra som duos och några som soloartister.

– Ungdomar får skriva sina låtar och så gör vi demos. Det verkar som att de tycker det är skitkul, och det är det som är viktigt, att de kommer igång! säger Mats Nilsson, musiker och producent.

Han är själv från Sveg och har hyrts in för att hjälpa eleverna under kursen.

– När jag växte upp i Sveg så var det jättemycket musik. Jag hoppas att det fortsätter, säger Mats Nilsson.

Sista helgen på campen går till att träna på hur man agerar på scenen, med hjälp av tips från sångerskan och artisten Lena Nilsson.

Idén kom fram under kulturmässa

Erik Andersson som är musiklärare på kulturskolan hoppas att det går att köra vidare i liknande form med hjälp av proffs även nästa år.

– Ja jag hoppas det. Intresset har varit jättestort. Vi gjorde en kulturmässa där vi kollade vad elever ville ha i olika delar i Härjedalen. I Sveg ville man ha musikproduktion och livemusik och det är därför vi kör på det, säger han.

Följ deltagaren Jack Pedersen under hans inspelning av countrylåten ”Till the end of the line” i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.