En förälders reaktioner till Wargentinskolans beslut att invänta Skolinspektionen rapport. Foto: SVT

Upprörda föräldrar efter beskedet om avvaktan i frågan om gymnasieföreningar

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Wargentinskolan inte gör någon särskild åtgärd i väntan på Skolinspektionen får nu föräldrar att reagera.

Under vår granskning av gymnasieföreningarna hörde många föräldrar anonymt av sig och berättade hur hur deras barn påverkats av föreningarna. De berättade bland annat om hur deras barn på oklara grunder blivit bortvalda.

Nu när de hör att gymnasieföreningarna varit samlade igen reagerar de starkt. 

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

– De sa ju på föräldramöte i höstas att föreningarna inte skulle vara på skolan. Att de skulle ta tag i det. Men de verkar säga en sak och göra en annan, säger en förälder.

Ingen vi pratar med vill ställa upp med namn och bild. De är oroliga över att deras barn ska bli utfrysta på skolan ut om de gör det.

Samtidigt är alla tydliga, de trodde att skolan med kraft skulle ta tag i gymnasieföreningarna direkt.

– Jag blir så förbannad, varför är skolledningen så lam? säger en förälder.

Riktar sig mot politikerna

En annan förälder undrar vad politikerna gör. Wargentinskolan ingår i Jämtlands gymnasieförbund. Den styrs av en politisk direktion som består av ledmöter som företräder olika partier och representerar de olika ägarekommunerna.  Det var de som i höstas krävde förslag av förbundschefen.

– Vad gör dom? frågar föräldern.

SVT har mailat förbundets ordförande, Anton Waara (S). Han svarar att de, precis som skolledningen, inväntar Skolinspektionens rapport. Han skriver bland annat:

”Sedan så kommer de stora dragen inom skolinspektionens slutsatser och rekommendationer som vi väntar på. Många av de sakerna som skulle kunna vara del av en handlingsplan är ju föremål för skolinspektionens intresse.”

Men det svaret duger inte för en förälder. Hon saknar lokal handlingskraft. Hennes barn valde att hoppa av skolan efter att ha upplevt rena mobbnings fasoner från en gymnasieförening.

– Varför är det ingen som tar något ansvar? frågar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet