Johan Karlsson är skytteinstruktör och tillhör de som tycker att en del av björnkvoten borde vara kvar till älgjakten börjar. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Jägare befarar att björnkvoten blir fylld innan älgjakten

Publicerad

Tidigare sköts många björnar i samband med älgjakten men de senaste åren har allt fler jägare och jaktlag satsat på björnjakten, som startar tidigare. Det har inneburit att det inte finns så många björnar kvar när älgjakten väl sätter igång.

I Jämtlands län får det i årets licensjakt fällas 100 björnar. För många jägare, som bara är med på älgjakt i september, har möjligheten att få skjuta en björn varit lite av en extra krydda. Men i och med att allt fler björnar skjuts innan dess går de flesta miste om den möjligheten.

Vill spara björnar

Från jägarhåll finns nu önskemål att en del av björnkvoten i framtiden borde sparas till älgjakten. Det har redan testats i bland annat Västerbotten.

Hör mer om björnjakten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.