Utanför Dammåns camping.

Jämtland förbereder sig för vårfloden

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet har vårfloden redan startat med översvämningar och skador på byggnader och mark som följd. Läget i länet är mer avvaktande för tillfället, även om det brakat löst rejält i vissa mindre vattendrag, som Dammån till exempel, kolla klippet ovan.

– Det brukar vara veckorna 20, 21 och 22 om vi tittar på statistiken som det drar igång på allvar i vårt område, säger Björn Olofsson som är Naturolyckssamordnare hos länsstyrelsen.

Kommunerna och Räddningstjänsten inventerar

Inventering av sandsäckar, pumpar, och annan materiel är gjord för att hålla beredskapen i länet.

Länsstyrelsen har också sett över tillgången på personal inom räddningstjänsten, hur många som kan vara tillgängliga om det blir kris.

– Vi har även tajt dialog med regleringsföretagen, de har tömt ur sina magasin så kapaciteten är god för att ta emot smältvattnet, säger Björn Olofsson.

Först kommer de små och medelstora vattendragen

Men det är i de oreglerade vattendragen, de små och medelstora det startar, innan det rinner till i de större älvarna, just nu är det den lägsta klassen av varningar i Jämtland och Härjedalen.

Fakta: höga flöden

Definition för Varning klass 1 höga flöden som råder just nu i Jämtland.

Höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år.

Kan medföra mindre översvämningsproblem. Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.