Den här gången ska det genomföras. För säkerhets skull pekar staten den här gången med hela handen och räknar med att Sverige är omritat och klart redan 2019.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har varit mycket tydlig i sin ambtion att skrota dagens läns- och landstingsindelning och skapa färre, och hans tycke, mer effektiva regioner.
– Det är en ödesfråga för den offentliga sektorns utveckling, har han slagit fast.
– Indelningen av landet borde bättre motsvara det moderna samhälle vi lever i idag.
Den svenska kartan har inte ändrats mycket sedan Gustav II Adolfs ryktbare rikskansler Axel Oxenstierna drog upp länsgränserna i mitten av 1600-talet. Otaliga är försöken att förändra rikskanslerns karta, men hans indelning har stått rycken.
Men nu är det dags att försöka – igen. Trots att det bara gått några år sedan förra försöket.
Förslag i sommar
Redan i sommar ska utredarna lämna förslag för nya regioner till 2019. Tre län i vårt närområde: Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har tydligt sagt att de vill bilda region med Jämtland till år 2019.
Men det är en process som nu sker utan debatt, närmast i skymundan.
Inte bra, menar samhällsdebattören Kjell Carnbro som tillsammans med andra medlemmar i tankesmedjan Framtidstanken har skrivit ett debattinlägg i regionfrågan.
– Nu måste politikerna kliva fram och ta debatten, tycker han.
Regionbildningen är avgörande för hur det blir med jobben, skolan och vården i regionen, menar han och tycker att politiken varit dålig på att tydliggöra detta för väljarna och medborgarna.
Mycket talar för att det kan bli en gemensam region bildat av de 4 nordligaste länen, även om Jämtland stretar emot.
– Vi har svårt att se fördelarna med en så stor region, säger regionrådet i Jämtland, Ann-Marie Johansson (S), och pekar på det problem jämtarna ser med de stora avstånden.
Länet kan delas
En stor Norrlandsregion skulle ju omfatta halva Sverige, geografiskt sett. Befolkningmässigt däremot, kommer man inte ens upp i en miljon invånare. Men trots att regionrådet tycker illa vara om en gemensam Norrlandsregion, tänker man inte spjärna emot helt och hållet.
– Blir det så vill vi vara med och lägga förslag om hur en sådan region ska se ut, säger hon.
Men oavsett vad jämtar, härjedalingar och ångermanlänningar vill så tror Ann-Marie Johansson att länet försvinner.
– Jämtlands län kommer att placeras in i en ny indelning, oavsett vad vi vill säger hon.
Kan det bli så att länet delas upp?
– Utredningen kan lämna sådana förslag, så det får vi se, säger Ann-Marie Johansson (S).