Just nu pågår ett arbete med att dela in Sverige i nya län och regioner. Det är den så kallade Indelningskommittén som ska komma med ett förslag på nya län, nya residensstäder och nya regioner och landsting.
Men en ny indelning av norra Sverige ställer stora krav på kriterierna för en ny länsindelning menar länsstyrelsen i Jämtland. I ett brev till Indelningskommittén har länsstyrelsen pekat på en rad områden som kräver eftertanke.
Befolkningsstorlek
Tidigare utredningar har pekat på att det krävs 1-2 miljoner invånare i en region/ ett län för att finansiera främst vården. Men det här ställer sig länsstyrelsen tveksam till.
”För att komma upp i en miljon invånare krävs enorma geografiska ytor – i de flesta fall större än många länder i Europa” skriver länsstyrelsen. Ett sånt storlän skulle inte leda till bättre regional utveckling menar länsstyrelsen.
Vården
Ett kriterie till Indelningskommittén har varit att varje region ska ha ett regionsjukhus. Det här ifrågasätter länsstyrelsen, eftersom vården i dag i stora delar är specialiserad. Sjukhus på andra håll i landet har sina specialiteter och redan i dag görs mycket av vården på sjukhus utanför länet på andra sjukhus än regionsjukhuset i Umeå. Därför är lokalisering av ett regionsjukhus irrelevant i sammanhanget.
Det är också ytterst tveksamt om ett stort landsting är lösningen på vårdens finansering.
Statliga myndigheter
Länsstyrelsen har svårt att se hur ett storlän kommer att underlätta de statliga myndigheternas arbete.
”Stora avstånd och gleshet går inte att överbrygga med ett storlän”, skriver länsstyrelsen.
Många myndigheter kräver att man finns fysiskt nära kommuner och medborgare, menar länsstyrelsen.
Föreslår ”Södra Norrland”
Länsstyrelsen i Jämtland skriver att Indelningskommittén måste göra omfattande analyser när det gäller för- och nackdelar kring större regioner. Ett alternativ till att slå ihop de fyra nordligaste länen till ett ”Stornorrland” kan vara att skapa ”Södra Norrland” föreslår länsstyrelsen. Ett sådant län, med Jämtland, Västernorrland, Dalarna och Gävleborg skulle nå nästan 1 miljon i befolkning och vara mer homogent.
Du kan läsa mer om länsstyrelsens synpunkter här.