Se idébilder på bostäderna och hör Kevin Denham svara på tre frågor om projektet. Foto: Konceptbild: Anders Nyquist/Jonas Carlsson, SVT

Utvecklar koncept för nya bostäder i Östersund: ”Dröm för hipsters”

Uppdaterad
Publicerad

Hållbara bostäder med självodlande hyresgäster i centrala Östersund. Kanske några får och en häst som brukar jorden. Det är visionen för ett koncept som Jamtli tagit fram. Enligt projektledaren Kevin Denham är investerarna redo. Stora frågan som måste lösas är var detta ska placeras.

Kevin Denham på Jamtli har, tillsammans med forskare från Mittuniversitetet och det lokala näringslivet, tagit fram ett koncept för ett bostadsområde som ska minska de boendes klimatpåverkan.

– Idag bygger många bostäder som en förvaring av människor över natten. Vi har satsat mycket på gemensamma ytor där det finns möjlighet till odling som är integrerad bland husen, djurhållning samt gemensamma ytor där man kan sitta och arbeta.

Remonthagen

Tidigare har man tänkt placera bostäderna i Lugnvik, men den tillgängliga marken där tror Kevin Denham är för liten. Placeringen är just nu den stora frågan att lösa. Investerare är redo att sätta igång, men då behövs mark.

– En idé som dök upp tidigare i veckan var Remonthagen, men inget är bestämt. Vi håller på och diskuterar med kommunala tjänstemän än så länge, säger Kevin Denham.

Hyresrätter

Tanken är att det ska bildas en kooperativ hyresgästförening med 35 till 40 bostäder.

– Men antalet bostäder beror på placeringen.

Det låter som en hipsterdröm?

– Det kan absolut vara en dröm för hipsters, men det kommer inte bara vara för hipsters, pensionärer eller barnfamiljer. Det här området ska vara öppet för alla, säger Kevin Denham, projektledare på Jamtli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.