En elev skriver i en bok. Foto: TT

Betygras i landet – länskommun sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Bräcke och Bergs kommun har några av de största rasen i Sverige av antalet elever i årskurs nio som är behöriga till gymnasiet år 2017 jämfört med 2014. I Bräcke minskade också det genomsnittliga betyget tredje mest i Sverige 2017 jämfört med 2015.

Totalt sjönk andelen gymnasiebehöriga i 230 av landets 290 kommuner år 2017 jämfört med 2014. Det visar statiskt som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. Flera kommuner i Jämtlands län har några av de största minskningarna i landet på ett flertal parametrar.

– Det förklaras till rätt stor del av elevsammansättningen jämfört med tidigare år, säger Bodil Båvner, utredare på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Så många tappade behörighet

Bräcke kommun har haft det tredje största raset i landet av meritvärde 2017 jämfört med 2015. Under mätperioden minskade det genomsnittliga meritvärdet med 47,6 poäng. Det kan jämföras med 7,5 poäng i hela riket.

I Bräcke har antalet behöriga elever till gymnasiet minskat med 22,5 procentenheter 2017 jämfört med 2014.

– Det har kommit många som bara gått i skolan i några få år och då får de inte godkänt i nian. Man lär sig inte den svenska läroplanen på den tiden, säger Bodil Båvner till Nyhetsbyrån Siren.

Behöriga lärare

Man har också tittat på andelen behöriga lärare. I Jämtlands län stack Ragunda ut. Där har antalet behöriga lärare minskat med 17 procent. Det är en av de största minskningarna i landet. Endast fyra kommuner har minskat mer. Om raset säger Bodil Båvner:

– Det sammanfaller till viss del med kommuner som minskar eller har mycket glesbygd. Sedan är det så att en del av kommunerna som minskar är de som har tagit emot flest nyanlända. Då får du utmaningar med det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.