Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan Jennys Jernströms idé utveckla skolplaneringen i Östersund – se henne visa hur verktyget fungerar, och hör henne berätta mer om det. Foto: April Caarph/SVT

Jennys idé blev startskottet för nytt verktyg i Östersund – ska underlätta framtida skolplanering

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds nya planeringsverktyg är från början en del av kommunens digitaliseringsprojekt Digiresan, som påbörjades för några år sedan.

Nu används verktyget flitigt för att kunna laborera fram långsiktig och hållbar skolstruktur för såväl grund- som förskola.

SVT har tidigare rapporterat om kommunens omorganisation, som resulterade i att elever tvingades byta skola i samband med skolupprustningen. Nu hoppas Östersunds kommun att problemet kan komma att lösas.

Jenny Jernströms verktyg har sin utgångspunkt genom GIS, geografiskt informationssystem, som nu fungerar som ett hjälpmedel för att kunna planera hur kommunens skolstruktur ska se ut.

Verktyget kan bland annat hjälpa till att visa var det behövs skolor och förskolor och hur många elever som skolorna behöver ha.

– Förhoppningen är att alla ska ha så nära som möjligt, säger Jenny Jernström som är strateg för fysisk planering på Östersunds kommun.

Kan spridas till andra delar av landet

Det nya skolplaneringsverktyget är både tids- och kostnadseffektivt. En faktor som resulterat i att hon haft visningar av verktyget för andra kommuner, regioner och myndigheter.

– Vi vet att Östersunds kommun inte är ensamma om den här problematiken, och det är jättekul att så många andra har visat intresse. Verktyget kommer nog bidra till fler, säger Jenny Jernström.

Se hur planeringsverktyget ser ut i klippet ovan.

Vad är geografiskt informationssystem?

Geografiska informationssystem (GIS) används för inhämtning, analys och visualiseringar av information kopplad till specifika platser. De flesta av oss använder det i olika appar och program utan att vara medvetna om det.

Systemen är datorbaserade och länkar digitala kartor till information om var saker finns eller om händelser som äger rum på en viss plats.

Det vanligaste användningsområdet är digitala kartor som gör att du kan hitta en plats i till exempel din mobiltelefon och se hur du kan ta dig dit till fots, med bil eller kollektivtrafik.

Källa: Lantmäteriet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.