Full fart på Hofvallen när SM i agility hölls i Östersund. Foto: SVT

Jyckarna fick fart på Hofvallen

Uppdaterad
Publicerad

Det var full sprutt på Hofvallen i helgen. Fotboll? Friidrott? Nej, den anrika arenan hade den här gången intagits av 400 jyckar som tävlade i SM i agility.

För den som inte är bekant med agilitysporten kan den närmast beskrivas som hästarnas hinderhoppning, fast så klart då med hundar i stället.

Banorna bjuder på olika hinder. En del ska hoppas över, andra består av långa tuber som hundarna ska springa igenom eller en slalombana.

400 hundar

– Det har varit ungefär 1 500 starter den här helgen och de har gjorts av cirka 400 hundar, berättar funktionären Antje van der Maaten.

Hundarna verkar älska agilityn och ligger i kurvorna på banan. Foto: SVT

Förutom lag och individuellt så delas de tävlande in i fem olika storleksklasser: extra large, large, medium, small och extra small. Som t-shirts ungefär...

Hofvallens läktare välfyllda

För arrangerande Östersunds Brukshundsklubb har SM-tävlingarna varit deras största arrangemang någonsin. Och i sanningens namn var det länge sedan man fick se Hofvallens läktare så välfyllda.

Tävlingarna sammanfattas som en succé i mestadels anslående solsken och den ekonomiskt ansträngda arrangörsklubben hoppas på ett överskott på cirka 100.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.