Kameraövervakning av äldre på nätterna testas i Krokom. Foto: SVT

Kamera istället för nattbesök

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleder Krokoms kommun ett försök med kameratillsyn istället för nattliga hembesök inom hemtjänsten.

Tanken är att äldre som vill ska kunna få en kamera inmonterad i sitt sovrum, en kamera som hemtjänstpersonalen kan ta en titt i ett par gånger per natt för att se att allt står rätt till, istället för att göra ett hembesök.

– Med kameratillsyn på nätterna slipper hemtjänsten långa resor och de äldre slipper besök mitt i natten, säger Jonathan Roth, enhetschef vid hemtjänsten i Krokoms kommun.

Har väckt kritik

Kamera istället för hembesök har prövats i andra delar av landet och väckt delade reaktioner. Kritikerna har ifrågasatt hur integriteten ska kunna skyddas.

– För det första kommer det att vara helt frivilligt att ha en kamera hemma. Sedan så kommer det bara att vara vissa tidsfönster när man kan gå in och titta i kamerorna och det kommer inte att gå att spela in, säger Jonathan Roth, enhetschef vid hemtjänsten i Krokoms kommun.

Frivilliga sökes

Krokoms kommun går nu ut med information och hoppas att det finns några intresserade. Om så är fallet kan kamerorna installeras redan den här månaden. För närvarande finns tre uppsättningar som ska ingå i försöket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.