Krokoms kommunalråd Maria Söderberg (C) säger att man inte vet vem fuskarna på boendena är. Foto: SVT

Kommunalrådet vill gå till botten med skolket

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Krokom, Maria Söderberg (C), säger sig inte ha gett upp hoppet när det gäller att hitta skyldiga som skolkat från sina kvällspass på LSS-boenden.

Någon reprimanad för skolket har inte utdelats. ”Vi väljer att titta framåt i stället”, säger socialchefen i Krokom, Anna Berkestedt Jonsson.

Inga namn på fuskare

Men, är inte frågan så enkel att om fuskarna skulle försvinna, genom avskedande eller egna uppsägningar, så klarar inte kommunen verksamheten?

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

– Vi har i dag inga namn på dem som fuskat med arbetstiden. Då kan vi inte heller göra något arbetsrättsligt åt saken. Men jag önskar att någon vågar stiga fram och berätta sanningen – för vi har inte släppt skuldfrågan, säger Söderberg.

Listor med sms?

Källor har berättat för SVT Nyheter Jämtland att när skolkhärvan briserade så tog chefer inom förvaltningen ut sms-listor där just det systematiska fusket diskuterades. Genom sms-trafiken ska man ha fått fram namn på i alla fall några.

– Det här känner jag inte igen. Ingen har i alla fall berättat för mig att det ska finnas sms-listor, säger Maria Söderberg.

Förstår du de anhöriga som tycker att skolkarna kommit väl lindrigt undan?

– Absolut. Och jag tycker att det är förskräckligt att det skett hos oss. Vi som arbetsgivare har ett ansvar att går till botten med det här. Men jag tycker samtidigt att det ligger ett ansvar på de anställda att hjälpa oss med utredandet, menar kommunalrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Mer i ämnet