Kommunen: Snötippen påverkar inte Lillsjöns vatten

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun försäkrar att smältvatten från snötippen i Odenskog inte påverkar vattenkvaliteten i Lillsjön.

Allteftersom snön smälter vid snötippen i Odenskog tinar skräp och grus från vinterns snöröjning fram. Och de fångdammar med smältvatten som finns på baksidan av tippen ser allt annat än trevliga ut. Men kommunens gatuchef, Mathias Ekman, är säker på att inga föroreningar når ner till Lillsjön bara några hundra meter bort.

– Vi har fångdammar i flera nivåer som skiljer bort det grova skräpet och gruset.

Strandskatan vadar omkring bland skräpet vid snötippen i Odenskog. Foto: SVT

Tar prover på hösten

Nedströms dammarna tas det prover på grundvattnet en gång per år. Men inte på vattnet i själva bäcken. Och proverna tas inte när avsmältningen är som störst, utan på hösten.

– Det har jag faktiskt inget bra svar på varför, men vi gör nu en översyn på det ansvar vi har och ser över att vi följer de lagar och regler som finns.

Inga höga nivåer

Mathias Ekman poängterar också att under alla år som provtagningar genomförts, har inga alarmerande nivåer uppmätts.

– Vi har hela tiden hållit oss inom de gränsvärden som har gällt.

Så Lillsjöns vatten är i princip drickbart?

– Det är det, säger Mathias Ekman.

Flytt av snötippen

Det har funnits planer på att hitta en annan plats för snötippen i Östersund. Men Tore Åberg på gatuenheten ser då andra problem istället.

– Då riskerar transporterna att bli längre och det behövs i så fall fler lastbilar. Det bidrar till ökade utsläpp som man också måste räkna med i det hela.

Snötippen i Östersund Foto: SVT

Oväntad effekt på Lillsjön

Det finns en speciell kulvert för smältvatten från snötippen som går rakt ner i Storsjön men den används inte eftersom tippens vatten också hjälper till med Lillsjöns vattenomsättning.

– Flyttar vi bort tippen härifrån så blir vattentillrinningen för liten, då måste det komma mer vatten någon annanstans ifrån, säger gatuchefen Mathias Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.