Miljöåklagare Märta Warg leder utredningen kring sprängolyckan i Lugnvik utanför Östersund, där en person omkom och en skadades allvarligt Foto: SVT

Åklagaren: Sprängmedlen tillhörde kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att de sprängmedlen vid explosionen i Lugnvik i onsdags ägdes av Östersunds kommun. Det bekräftar åklagare Märta Warg.

– Vi ska försöka ta reda på hur det kommer sig och om någon kan hållas ansvarig för det, säger Märta Warg.

Utredningen kring sprängolyckan i Östersund fortsätter. Miljöåklagare Märta Warg säger att bilden över vad som har hänt börjar klarna.

Hon vill inte bli intervjuad med kamera, men i telefon till SVT Nyheter Jämtland berättar hon om läget i utredningen kring olyckan i onsdags, då en man i 30-årsåldern omkom och en man i 60-årsåldern skadades allvarligt.

Sprängolyckan i Lugnvik

– Vi har en bild över vad som har hänt, berättar hon. Vi har konstaterat att det fanns sprängmedel på platsen som tillhör Östersunds kommun.

Inget tillstånd för sprängmedel

Östersunds kommun säger dock att de inte har använt sprängmedel på många år, och kommunen har inte heller något tillstånd för att hantera sprängmedel, vilket är ett krav.

– Det här är saker som kommer med i utredningen, säger Märta Warg.

Återstår frågor

Polisens bombgrupp har finkammat stenförrådet där olyckan inträffade. Om det hittades ytterligare sprängmedel på platsen vill inte Märta Warg svara på. Under fredagen fortsätter polisens tekniker med arbete på platsen. Men det återstår en hel del frågor.

– Vi kommer att försöka ta reda på hur det kommer sig att det fanns sprängmedel på platsen och om någon kan hållas ansvarig för det.

Den man som skadades vid olyckan har ännu inte hörts och ingen person är delgiven misstanke om brott i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängolyckan i Lugnvik

Mer i ämnet