Marie Fryklöf, IT-chef i Östersunds kommun, berättar att kommunen har utsatts för utpressningsförsök Foto: SVT

Alla Jämtlands kommuner offer för utpressningsvirus

Publicerad

Samtliga kommuner i länet har drabbats av utpressningsvirus, så kallat ransomware. Men ingen av kommunerna har polisanmält händelserna.

Attackerna med ransomware blir allt vanligare. Ett virus låser din dator eller ett helt it-system och kräver betalt för att låsa upp igen. Samtliga kommuner i Jämtlands län har drabbats av sådana här attacker.

– Ja, vi har drabbats, säger Marie Fryklöf, it-chef på Östersunds kommun.

Digital utpressning

Har ni drabbats mer än en gång?

– Det törs jag inte svara på, säger hon.

Men en enkät som SVT Nyheter skickat ut till kommunerna visar att Östersunds kommun har drabbats flera gånger av ransomwareattacker. Fem av åtta kommuner i länet har svarat att de drabbats mer än en gång.

Inte skyddade

Samtidigt menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att kommunernas skydd mot attacker i många fall brister. Bristande säkerhet kan leda till obehagliga konsekvenser.

– Om du har stora brister så kan det leda till allvarliga intrång, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef på MSB:s cybersäkerhet Cert-se. Det kan vara ekonomiska konsekvenser, eller information som kommer på drift.

Anmälde inte attacker

MSB uppmanar också kommunerna att polisanmäla när man blir utsatta för attacker. Men ingen av kommunerna i länet har svarat att de gjort polisanmälan när de drabbats.

– Tyvärr har vi inte haft rutiner hittills. Men vi ska se över vilka rutiner vi ska ha, säger Marie Fryklund på Östersunds kommun.

Så nästa gång det händer kommer ni att göra en polisanmälan?

– Ja det håller jag för troligt att vi kommer att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet