Kommunpolitiker slog till kvinnlig butiksanställd på stjärten: ”Trodde det var en bekant”

Uppdaterad
Publicerad

En kommunpolitiker från länet slog till en kvinnlig butiksanställd på stjärten. Hans förklaring – att han ville skoja med en bekant – bedöms inte som trovärdig. Nu döms han för ofredande.

Det var när den butiksanställda kvinnan skulle byta av en kollega i kassan som hon gick förbi kommunpolitikern. Han slog då till henne på stjärten. Kvinnan blev så ställd att hon inte visste hur hon skulle reagera. ”Det var förnedrande”, konstaterade hon i tingsrätten.

”Ville skämta”

Kommunpolitikern medgav att det gått till på det sättet och uppgav att han trott att kvinnan varit en bekant som han velat skämta med.

Rätten: Kännbar kränkning

Men efter en samlad bedömning slår tingsrätten fast att den förklaringen inte är trovärdig. ”En sådan handling är typiskt sådan att det kan förväntas kränka målsägandens frid på ett kännbart sätt.”

Händelsen inträffade i maj i år.

Skadestånd och böter

Mannen fälls därför för ofredande till dagsböter på 2 000 kronor. Han ska också betala skadestånd till kvinnan på 5 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer