Bakvattnets byalag kräver åtgärder mot skoteråkare

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera laviner kräver nu Bakvattnets byalag åtgärder för att förhindra att det inträffar en allvarlig lavinolycka vid fjället Ansätten, ett område med intensiv skotertrafik.

– Vi vill att man omedelbart inför ett skoterförbud nära fjället Ansätten, men sedan krävs också en mer långsiktig lösning, säger ordförande för Bakvattnets Byalag Sten Bredberg.

Under 2017 inträffade två lavinolyckor i anslutning till fjället Ansätten inom det populära skoterområdet Bakvattnet – Åkersjön,  ingen kom dock till allvarlig skada.

Men på senaste tiden har det inträffat flera laviner och risken för nya olyckor är stor, menar Bakvattnets byalag som nu vänder sig till flera myndigheter med krav på åtgärder.

”Sport” att köra uppför lavinfarliga sluttningar

Friåkning med skoter har blivit populärt i området Bakvattnet – Ansätten och enligt byalaget har det utvecklats till en ”sport” bland många skoterförare att köra uppför lavinfarliga sluttningar. En åkning som fortgår trots varningar från ortsbefolkningen. Därför vänder sig nu bylaget till länsstyrelsen, Krokoms kommun, Naturvårdsverket och polisen och begär att åtgärder vidtas.

– Vi vill att man minskar risken för dödsfall vid Ansätten, i första hand genom ett förbud, men sedan också genom att införa regleringsområden för skotertrafik liknande dem som man har i Åre och Härjedalen, säger Sten Bredberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.