Läkare slår larm: Sjuka nekas sjukskrivning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan de nya hårdare sjukskrivningsreglerna infördes nekas många sjukskrivning trots att de har läkarintyg. Vid Åre hälsocentral slår man nu larm om en ohållbar situation. Hör vad verksamhetschef och distriktsläkare Alf Lerner säger i videoklippet.

Det handlar om de nya hårdare sjukskrivningsreglerna som infördes för över ett år sedan och som resulterat i att antalet sjukskrivningar gått ned, inte minst i Jämtlands län. Här har sjukskrivningarna sjunkit mest i hela landet, visar Försäkringskassan egna siffror från i mars.

Nekas trots läkarintyg

Många fler får alltså avslag på sin ansökan om sjukersättning från Försäkringskassan än tidigare. Kritiken mot den hårdare prövningen av sjukskrivningar har vuxit sedan den infördes.

Vid hälsocentralen i Åre konstaterar läkarna att situationen är på väg att haverera. Sjuka människor som behöver sjukskrivas – och som har läkarintyg – får trots det nej från Försäkringskassan.

– Vi har ju gjort en sållning redan och bedömt att den här patienten inte kan jobba. Då sjukskriver vi och skriver ett underlag till Försäkringskassan, men kassan negerar det. Det verkar helt slumpmässigt [vilka som får avslag och inte], säger verksamhetschef och distriktsläkare Alf Lerner.

Läkarna får ägna allt mer tid åt att skriva intyg åt patienterna, och allt mindre tid åt att behandla patienterna, menar han.

Handläggare utan namn

Hanteringen underlättas inte heller av att handläggare på Försäkringskassan är svåra att nå, även för läkarna. Handläggarna lämnar inte ut sina namn när de begär in kompletteringar via mejl.

Därmed vet läkarna inte vem de ska söka om de vill föra en dialog per telefon istället för mejl, något läkarna ifrågasätter starkt.

– Det måste få ett slut, det kan inte få hålla på så här att vissa diagnoser ska undantas från sjukskrivning trots att vi har bedömt att patienten är så sjuk att han inte kan jobba, säger verksamhetschef Alf Lerner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.