Hör gymnasieläraren Björn Westerlund berätta i klippet om hur han och hans kollegor känner kring att vara tillbaka i klassrummen. Foto: Jakob Wesslund/SVT

Lärare anpassar sig till ny verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan höstterminen drog igång i augusti är gymnasieeleverna tillbaka i klassrummen, något som innebär en ny situation för lärarkåren som måste leda coronaanpassad undervisning.

Sedan terminstarten har det varit en del utbrott av Covid 19 bland elever och lärare på Jämtlands gymnasium. Dock har fackföreningarna inte märkt av att fler lärare skulle vara oroliga på sin arbetsplats.

– Det är en ny situation och vi anpassar oss hela tiden, Covid finns hela tiden i bakgrunden men min bild är att de flesta upplever arbetsplatsen som trygg och att de är glada att vara tillbaka i skolmiljö, säger Björn Westerlund, gymnasielärare på Jämtlands gymnasiums transport och sk huvudskyddsombud på lärareförbundet i Östersund.  

Coronaviruset i Jämtlands län

Arbetsmiljöfråga

Dock menar Westerlund att det finns en risk för att oron över att bli smittad på jobbet bli större om smittspridningen skulle öka kraftigt.

– Om vi får leva med det här länge och vi märker att stressen och oron hos lärare ökar skulle det här kunna bli en arbetsmiljöfråga. Skulle spridningen bli för stor så är vi beredda att återgå till distansundervisning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet